Nasihat buat Siswa

Nasihat buat SISWA Tidak menjadi kesalahan untuk pelajar mencari duit tambahan dan biasanya pelajar turut digalakkan membuat kerja sambilan pada musim cuti semester untuk mengisi masa terluang  itu daripada dibazirkan dengan kegiatan yang tidak berfaedah.
Amat melegakan sekali bagi seseorang mahasiswa yang mendapat pembiayaan kerajaan  atau swasta melalui biasiswa dan pinjaman apabila melanjutkan pengajian di insitusi pengajian tinggi  (IPT) dan amat sukar pula bagi mereka yang tidak mendapat kemudahan itu bukan?
      Ramai yang melakukan kerja sambilan seperti membaiki motosikal,komputer,bekerja  sambilan di restoran makanan segera atau berniaga di pasar malam.
      Walaupun pendapatan diraih mereka tidak sebesar mana,namun ia sedikit sebanyak dapat digunakan untuk menampung kos sara hidup mereka.
      Senario pelajar membuat kerja sambilan ini bukan perkara baru dan tidak menjadikan pelajar berkenaan mengabaikan pengajian mereka asal saja pandai membahagikan masa.
      Tidak semua pelajar yang membuat kerja sambilan itu tidak mendapat pinjaman, tetapi mungkin atas sebab ingin mencari duit tambahan untuk membeli barangan keperluan lain seperti telefon bimbit atau pakaian berjenama.
      Pelajar di IPTA atau IPTS seharusnya menimbangkan dan tidak boleh dan tidak boleh dihalang untuk membuat kerja sampingan asalkan pekerjaan itu tidak menjejaskan nama insitusi pengajian serta tidak menganggu prestasi pengajian mereka.
      Tidak menjadi kesalahan untuk pelajar mencari duit tambahan dan biasanya pelajar turut digalakkan membuat kerja sambilan pada musim cuti semester untuk mengisi masa terluang itu daripada dibazirkan dengan kegiatan tidak berfaedah.
      Kos sara hidup yang tinggi di bandar besar seperti Kuala Lumpur tidak memberi banyak pilihan kepada pelajar yang tidak mendapat pembiayaan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara(PTPTN),Mara atau lain-lain biasiswa membuatkan mereka perlu membuat kerja sambilan.
    Kebanyakan IPTA dan IPTS ini berada di ibu negara dan ini memberikan tekanan dari aspek kos sara hidup kepada pelajar itu sendiri.
    Justeru,langkah untuk melakukan kerja sampingan amat praktikal dan membantu mereka untuk menampung kos pengajian.
    Dengan melakukan demikian,mereka boleh memaksimakan lagi penggunaan dana pinjaman disediakan PTPTN untuk perkara-perkara penting bagi membantu pengajian seperti membeli buku rujukan.
    Jumlah pinjaman diberikan PTPTN biasanaya adalah untuk membayar yuran pengajian, baki untuk pelajar gunakan untuk menampung kehidupan harian tidak banyak.Adalakalanya, pelajar perlu mengikat perut dan ini boleh memberikan masalah kesihatan.
    Jadi,kebanyakan pelajar perlu mencari sumber pendapatan tambahan untuk menampung kehidupan mereka.Pihak IPTA juga ada menyediakan bantuan namun tidak semua pelajar yang mendapatnya.

No comments:

Post a Comment